Sveriges fem bästa universitet

Kommentera
 

Vill du plugga till advokat i Uppsala eller i Lund? Ingenjör vid KTH eller i Örebro? Årligen görs listor över vilka lärosäten som är bäst i världen. I Sverige finns bland annat KTH, Lund och Uppsala, som placerar sig relativt högt. Placeringarna kan dock inte riktigt mäta sig med de positioner som en del brittiska och amerikanska universitet får. I topp, i världen, ligger anrika lärosäten som Harvard, Stanford och Oxford. Svenska universitet placerade sig mellan 78:e och 338:e plats, globalt.  Men vilket är egentligen bäst i Sverige?

 1. Lund

I den årliga listan som görs QS World University Rankings, anses Lund vara det bästa universitet i Sverige. Här kan du till exempel studera till advokat, ingenjör eller statsvetare. Internationellt anses man vara det 78:e bästa universitet i världen. Det här är en sänkning från tidigare år, eftersom man fick plats 73 år 2017 och plats 70 2016. 

 

2. KTH

KTH, eller Kungliga Tekniska Högskolan, har en huvudsaklig inriktning på teknik och naturvetenskap (även om en rad andra program finns att gå). Framför allt är det kanske arkitekter och ingenjörer (såväl civil- som högskoleingenjörer) som utbildas här. Det här året fick de plats 98 globalt, en sänkning med en plats sedan 2017, då man alltså ansågs vara 97:e bäst i världen. År 2016 ansågs man vara 92:a bäst i världen. Precis som i fallet med Lunds universitet, kan en nedåtgående trend skönjas.

3. Uppsala

Advokat? Ingenjör? Landskapsingenjör? På Uppsala finns ett brett urval av linjer att välja mellan. Universitet är ett av Sveriges största med över 40 000 registrerade studenter och nästan 2 000 fristående kurser. Dock har man, likt de två ovan nämnda universiteten, halkat ned i positionerna. Det här året placerade man sig på 112:e plats, medan man förra året fick plats 98. Mellan 2016 och 2017 skönjdes dock en uppåtgående trend, som alltså inte blev särskilt långvarig. För den som vill bli advokat eller åklagare, till exempel, anses Uppsala och Lund vara de bästa skolorna i Sverige. Läs mer om advokat i Uppsala på: http://www.advokatuppsala.biz.

4. Chalmers tekniska universitet

Chalmers är ett av de universitet som gått mest uppåt på senare år. I år fick man plats 133, medan man förra året låg på plats 139. Dock är det ungefär detsamma som 2016, då man hade plats 132. Universitet är ett av de större i Sverige – här finns ungefär 11 000 registrerade studenter. En bit ifrån Uppsala visserligen, men fortfarande en hel del. Högskolan har ett tekniskt fokus och utbildar bland annat studenter.

5. Stockholms Universitet 

Även Stockholms Universitet har tidigare varit på högre positioner än vad de är nu. År 2016 ansågs de vara 182:e bästa i världen. Dock kan en liten uppåtgående trend skönjas, eftersom de var på plats 196 år 2016, och nu är på plats 195. År 2014 fanns nästan 70 000 registrerade studenter och över 5 000 anställda. Här kan man bland annat studera juridik och bli advokat till exempel. Här finns ett fokus på det juridiska, det samhällsvetenskapliga, det humanistiska och det naturvetenskapliga.