Vill du jobba som advokat i brottmål?

Kommentera
 
Funderar du på att arbeta med juridik? Det är ingen dum idé att göra så. Det finns många behov av jurister och som jurist kan man arbeta med så många olika saker i vårt samhälle. Juridiken är ett otroligt brett ämne och hrä brukar alal som en gång har studerat juridik arbeta med olika aspekter av den; arbetsrätt, avtalsrätt, afffärsjuridik, miljörätt, brottmål och det som man kallar för humanjuridiken – allt som har med vårdnad, boende och umgänge, flyktingstatus och migrationsrätt.
 
Saker i Sverige inom brott är inte som i USA
 
Många ser mycket på amerikanska filmer och TV-serier, som ofta handlar om olika brott, mordrättegångar och polisutredningar. Mycket av det som händer i USA, är det barn som tror är likadant i Sverige. De blir förvånade när de får veta att man inte kan köpa sig fri genom att betala en borgen om man häktas. Och att det inte sitter en jury och friar eller fäller brottslingar. Mångt och mycket är annorlunda i Sverige, och att arbeta som försvarsadvokat innebär inte riktigt det samma i Sverige som i USA. Där kan någon bestämma sig för att stämma ett företag, och blir duktigt rik om man lyckas med den stämningen. Här får man inte så stora summor att det skulle löna sig med liknande rättegångar och stämningar.
 
I Sverige blir man tilldelad offentlig försvarare
 
Men hur är det att arbeta som brottmålsadvokat i Sverige? Om någon misstänks för något brott i Sverige, får man tilldelat till sig en offentlig försvarare. Det för att rättssäkerheten ska kunna vara hög. Alla som blir misstänkta kan få med sig en advokat som kan ge råd vid till exempel förhör. Som misstänkt har man rättigheter. Antingen kan man hjälpa polisen i deras förundersökning, eller så kan man låta bli. Däremot får man inte motarbeta polisen, för då kan man bli anklagad för att försvåra polisens utredning och det är brottsligt. För att få en offentlig försvarare gäller det att man blir misstänkt för ett grövre brott än sådana som kan ge högst böter som straff. Staten betalar för en offentlig försvarare. Blir du frikänd, behöver du inte betala för ditt försvar. Blir du dömd betalar du för ditt försvar i relation till din inkomst. Man har alltid rätt att anlita en egen försvarare men då betalar man den advokaten själv.
 
Läs mer om brottmålsadvokater
 
De flesta har ett juridiskt skydd som kan täckas av hemförsäkringen. Det beror på vilken hemförsäkring som du har. Läs det finstilta i hemförsäkringsbrevet. Skulle misstankarna leda till en rättegång, är advokaten med dig under den. Här kan du läsa mer om offentlig försvarare, eller brottmålsadvokat.